Novi Sad
27.06.2013.
08:39 > 09:17
Nekoliko dece iz jaslenih grupa u vrtiću "Spomenak" na naselju Satelit zarazilo se velikim dečjim glistama, ali bi pravi broj obolelih mogao biti mnogo veći jer pojedini roditelji odbijaju da odvedu decu na laboratorijsku analizu, saznaje Radio 021.
  • 27.06.2013 20:42
    deca u vrticu Spomenak
    Razocaravajuca je bila i ostala surova istina koja je godinama prisutna u vricima: Roditelji bolesnu decu dovode u vrtic.Cak im i antibiotik-terapiju-prilagode dolasku i odlasku dece u vrtic-i iz vrtica.Pre dovodjenja deteta u vrtic roditelj detetu daje lek i kad se dete dovede kuci opet.* antibiotik na 8 sati-Roditelj insistira od Decijeg pedijatra da Dobije Potvrdu po kojoj je dete "Zdravo i moze u kolektiv"(kako to "odrade"-ne znam...) Da li smatrate da je ovo u redu?Roditelji se pravdaju da nemaju kome da ostave dete..Ovako bolesna deca ZARAZE DRUGU ZDRAVU DECU.Koliko je to HUMANO PREMA SVOM DETETU??!S obzirom da sam vaspitac Predskolske Ustanove Znam kakve sam probleme imala sa Roditeljima koji su dovodili svoju bolesnu decu u vrtic.To za mene nisu savesni roditelji,nazalost.Najvise mi je Bilo krivo zbog dece koja SU ZDRAVA.SVAKA CAST savesnim,odgovornim roditeljima.Pozdrav!
  • novosadjan

    27.06.2013 17:51
    tricavih 200 dinara za pregled i samo 160 dinara za lekove to mi lici na namerno zarazenu decu da se potrose zalihe lekova i malo pomogne zdravstvo ?. deca su najvece bogatstvo tako kaze drzava
  • Ivan

    27.06.2013 12:08
    @Milos
    molim te da ne lupetaš kojekave gluposti i kriviš pse za ove gliste.
    činjnica je da psi u sebi mogu da nose razne parazite ali ovaj koji je naveden je ljudski parazit...
    imaš lepo na netu objašnjen životni ciklus od jajeta, preko larve do odrasle jedinke uz to i kako se čovek njima zarazi...
    sjaši sa pasa što nečijih i njihovi gazda, tako i sa lutalica...
  • Lekar

    27.06.2013 12:04
    @Milos
    "Gliste su deca dobila, između ostalog od pasa ili mačaka..."

    Molim te ne koristi ovu priliku za propagandu protiv životinja. Ove gliste se ne mogu dobiti od pasa i mačaka, jer nije u pitanju zoonoza. Gliste su ljudske, a ne pseće ili mačije. Problem je nehigijena samih roditelja, koji decu ne uče higijenskim navikama, a kao što se može pročitati, ne žele ni da ih odvedu kod lekara.

  • Mama

    27.06.2013 11:53
    da dodam....
    proguglajte malo o načinima zaraze, dovoljno je da drugo dete kihne i eto! Nije to samo od prljavih ruku nego jajašca i tako izlaze.
  • Mama

    27.06.2013 11:51
    ne zanemarujte ovu vest
    Ovu vrstu glista prenose samo ljudi a ne psi i mačke, to je ljudska glista.
    Veoma je otporna i uporna, zbog nje je moje dete 9 dana ležalo u bolnici, jer su jaja koje je snela, kroz krvotok došle do pluća. Dete je kašljalo, vodila sam je kod nekoliko lekara, čak i ORL, alergologa, ma svuda, i govorili su mi da dovodim zdravo dete, dok nije počelo da diše plitko i da se davi.
    Cela porodica je popila lek, 3 puta na 21 dan i tek onda smo je sredili.
    Pa eto, nek razmisle malo roditelji hoće li ili neće dati feces na analizu ili će sačekati ovako nešto.
    Ja bi tada odnela, da je to nekome od lekara palo na pamet, kao mogući uzrok kašlja.
    I još da dodam, da je od 5 stolica, samo jedna bila pozitivna a ostale negativne.
  • Milos

    27.06.2013 11:30
    Gliste su deca dobila, između ostalog od pasa ili mačaka i naravno neopranih ruku! Psi CARUJU našim gradom, imaju veća privilegije nego deca i odrasli! Niko, ama baš niko od vlasnika pasa ne pokupi izmet iza svog ljubimca, nego ponosno produži dalje kao da je ovaj upravo "sneo" nojevo jaje! Na ulicama ima toliko pasa, da čovek ne može izaći da prošeta od "bahcenja" njih i njihovih vlasnika, a o izmetu po celom gradu i travnjacima u parku, gde bi deca trebalo da se igraju, da i ne govorim!!! Naj pre, očistite grad od psećeg izmeta pa ovakvih epidemija neće ni biti!!!
  • Avesom

    27.06.2013 09:36
    Ja sam milion puta gledao kako roditelji dovode bolesnu decu u skolicu. I to bas bolesnu. Ne zanm kako bi za to mogao biti kriv bilo ko u skolici.
    Znam i roditelja koje prosto mrzi da vode svoju decu kod lekara, jer ko ce da misli o davanju lekova. A jos ako je malo komplikovanija terapija.... Ma.
  • ns

    27.06.2013 09:32
    200 din za analizu zaista nije mnogo kada je u pitanju zdravlje deteta, ali je sramota da pored tolikih izdvajanja od plata roditelja za zdravstvo ovakve analize za najmlađe nisu besplatne, pogotovo kada se sumnja na moguću pojavu epidemije.
  • 27.06.2013 09:27
    Gde su ona vremena...
    ...kada su rutinski decu pregledali u vrtićima: na gliste, ravna stopala i krivu kičmu i besplatno delili perlice sa ribljim uljem i zemičke obogaćene gvožđem? To je bila država!
  • a za cigare

    27.06.2013 08:58
    garantovano imaju
    nemaju 200 kinti za pregled al' zato bar polovina od tih št ne rade pregled kao zbog 200 dinarčića toliko zduvani u toku dana...
    stvarno su papci...
  • Pantljicara serbica

    27.06.2013 08:52
    Evropo stizemooo...
  • Ivan

    27.06.2013 08:49
    @Roditelji
    nadam se da ovo čitaju roditelji koji ne žele da testiraju svoju decu...

    da se ja pitam decu bi vam oduzeo pod prinudom jer ih ne pazite dovoljno a vama bih ove parazite namerno uveo u organizam da svesno znate kakve vam žgadije rastu u unutrašnjosti a da ne smete ništa da preduzmete, barabe neodgovorne...

    što se zaraze tiče to ne želim da komentarišem, desi se pa se desi... procena wikipedije je da je šestina svetske populacije zaražena...
  • Dr.K

    27.06.2013 08:49
    DSS, Treca Srbija, Dveri, SPC
    To je bozija kazna zato sto devojcice i decaci nisu odvojeni u vrticima. Pokajte se i uplatite svako 1000 evra crkvi da vam skinemo prokletstvo i crnu magiju.
  • Dragan

    27.06.2013 08:21
    Samo neka se oni(dss) i dalje bave segregacijom dece,dok epidemija kuca na vrata!

    Totalni javasluk i nestrucnost nikada do sad vidjen u Predskolskoj ustanovi
    Smene nesposobnih odmah!
  • Џими

    27.06.2013 08:13
    @Anonimus
    Претпостављам да су Гргуревић и ДСС криви што родитељи неће да плате 200 динара за здравље детета?
  • Србин Бачван(ин)

    27.06.2013 08:06
    ...то је пре свега болест прљавих руку и одговорност није у руководству Радосног детињства већ пре свега у лошем васпитавању дечице од стране родитеља..мада је извесна одговорност и код васпитачица које о хигијени дечице пре узимања оброка требају да воде рачуна...
  • prosvetar

    27.06.2013 07:57
    roditelji su neodgovorni
    uvek ima roditelja koji svoju decu salju i dalje u skolu iako ima vaske govoreci: MOJE DETE NEMA VASKE i ajd sad ti izbaci malo dete na ulicu da ne dolazi na nastavu. MA Roditelji su katastrofa. Nista strasno ako dete ima gliste, problem je resiv i sve je ok ako se na vreme dela. Ma treba njih sve projaviti da im dodju socijalni radnici da se vide kakvi su to roditelji
  • 27.06.2013 07:50
    Prave pantljičare su u upravnoj zgradi ustanove!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna